Młodzi adepci sztuki kulinarnej z ZS 2

  • Eliza Świtling
  • 2013-11-05 12:42:48
Młodzi adepci sztuki kulinarnej z ZS 2
  • Foto: Starostwo Powiatowe Szczecinek

30 października 2013 roku w Zespole Szkół Nr 2 odbyły się eliminacje do „IV Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej – Drób w jesiennej szacie”.

Z „2” zgłosiło się pięcioro uczestników z trzech klas:

II TH-TŻ – Daria Korzeniewska,

III TH-K - Szymon Byczkiewicz,

III TOUG – Dorota Pacho, Beata Cyc, Dorota Grill.

Zmagania zaczęły się od testu dotyczącego drobiu. Następnie w przeciągu 2,5 godziny uczestnicy konkursu musieli przygotować zakąskę zimną, zgodną z tematyką turnieju. Pod czujnym okiem jury, uczniowie przygotowali pierś z kaczki ze słodko-ostrą nutą; parzoną pierś z kurczaka z dipem czosnkowo – musztardowy i musem z pieczonej papryki; pierakczewnik w towarzystwie grzybów; roladkę z fileta drobiowego z musem dyniowym; pierś z kurczaka w winie na zimna na ogórkach konserwowych.

Po ocenie jury i podliczeniu punktów do dalszego etapu zakwalifikowało się dwoje uczniów:

Szymon Byczkiewicz - klasa III TH-K (opiekun Ewa Bodnar),
Dorota Pacho – klasa III TOUG (opiekun Łukasz Szymański).

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia 14 listopada w Szczecinie.

INFO: Starostwo Powiatowe Szczecinek

 

Dodaj komentarz

Aby kontynuować, proszę zaznaczyć pole poniżej: