Oświadczenie szpitala ws. pomocy mieszkańców

• 2020-03-21 11:57:31
Oświadczenie szpitala ws. pomocy mieszkańców
  • Foto: TV Gawex

Przedstawiamy oświadczenie Prezes Zarządu spółki Szpital w Szczecinku, Anny Złotowskiej, wydane w związku z licznie podejmowanymi przez mieszkańców inicjatywami, mającemu na celu zebranie materiałów ochronnych dla lokalnej lecznicy.

Oświadczenie Zarządu Szpital w Szczecinku sp. z o.o.

Szanowni Państwo, w związku z informacjami na temat zbiórek środków ochrony osobistej oraz środków dezynfekcyjnych dla Szpital w Szczecinku sp. z o. o. informuję, że: każdy podmiot leczniczy obowiązują rygorystyczne przepisy w oparciu o które może wprowadzać do użytkowania sprzęt, leki lub inne materiały.

Do Szpitala docierały zapytania w sprawie możliwości dostarczenia maseczek, rękawic lub środków dezynfekcyjnych. Sukcesywnie udzielaliśmy zainteresowanym niezbędnych odpowiedzi, ale chciałabym raz jeszcze za pośrednictwem mediów wyjaśnić, że dla bezpieczeństwa pacjentów i personelu takie działania mają swoje ograniczenia. Obecnie Szpital posiada niezbędne materiały i środki. Tworzymy zabezpieczenie na wypadek sytuacji kryzysowej w naszym Szpitalu, lecz aktualnie pracujemy bez obawy o niedobór tych środków.

Wszelkie działania związane z chęcią pomocy są cenne, jednak odpowiedzialność za pacjentów zmusza nas do bardzo rygorystycznych procedur związanych z ewentualnym użyciem takich środków.

Dlatego, w imieniu Szpitala dziękujemy za tworzenie i okazywanie cennych inicjatyw, jednak przestrzegając rygorów bezpieczeństwa, prosimy o kontakt bezpośredni i ustalenie zasad i form ewentualnego wsparcia.

Tylko w taki sposób Państwa działania będą rzeczywiście dostosowane do potrzeb i nie spowodują ewentualnego ryzyka epidemiologicznego dla pacjentów Szpitala.

Anna Złotowska