Oświadczenie Starosty Krzysztofa Lisa

Oświadczenie Starosty Krzysztofa Lisa
  • Foto: TV Gawex

OŚWIADCZENIE

Wobec informacji ukazujących się w szczecineckich mediach, cytuję: „CBA nie bada nieprawidłowości w szczecineckim szpitalu” oświadczam, że zgodnie z art. 25, ust. 3 pkt 3, ust. 9 i 11 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym, złożyłem zawiadomienie do CBA o nieprawidłowościach dotyczących oświadczeń majątkowych Prezesa Spółki Szpital w Szczecinku p. Radosława Niemca;

pierwsze zawiadomienie    - 5.09.2019 rok
drugie zawiadomienie    - 7.11.2019 rok

W lipcu 2019 roku zostały złożone trzy zawiadomienia do Prokuratury Rejonowej w Szczecinku przeciwko p. Radosławowi Niemcowi przez ówczesnego Prezesa Spółki Szpital w Szczecinku p. Marka Kotschego, które dotyczyły nieprawidłowości w zarządzaniu Spółką i pobrania niezgodnie z prawem i obowiązującym kontraktem przez R. Niemca zaliczek na ogólną kwotę  około 120 tys. zł.

Nie jest zatem prawdą, że  kiedykolwiek informowałem o złożeniu zawiadomienia do CBA o nieprawidłowościach finansowych w szpitalu. Na Sesji Rady Powiatu w dniu 30.12.2019 roku oświadczyłem, cytuję: „Zarządzanie, szczególnie w okresie ostatniego 1,5 roku, przez Prezesa Radosława Niemca było tragiczne, złe. Zarządzanie, które doprowadziło do tego, że należało złożyć doniesienie do prokuratury, do Centralnego Biura Antykorupcyjnego, a pan Prezes przywłaszczył sobie ponad 120 tys. zł ze szczecineckiego szpitala” – koniec cytatu.

Fragment ten jest w protokole z posiedzenia Sesji Rady Powiatu nr XX/2019 rok.

Informacja rzecznika prasowego Starostwa