Prezes PKS Szczecinek ustępuje ze stanowiska. Jego miejsce zajmie Paweł Ludwisiak

• KW
  • 2018-06-13 14:41:11
  • Foto: archiwum TV Gawex

Eugeniusz Szymonik, dotychczasowy Prezes PKS Szczecinek, zrezygnował ze swojej funkcji pełnionej przez 12 miesięcy. Od 16 czerwca br. szczecinecka spółka będzie miała nowego prezesa, Pawła Ludwisiaka, który od czterech miesięcy przygotowywany był do objęcia ww. stanowiska.

8 czerwca 2017 roku funkcję Prezesa PKS Szczecinek objął twórca jednej z największych firm transportowych w Polsce, firmy Mobilis. Eugeniusz Szymonik to także laureat ''Wektora'', prestiżowej nagrody przyznawanej za działalność przynoszącą szczególne korzyści polskiej gospodarce oraz za tworzenie klimatu sprzyjającego rozwojowi przedsiębiorczości. Miał on wówczas niełatwe zadanie, gdyż szczecinecki PKS nie znajdował się w dobrej kondycji. Pilnie rozpoczął wdrażanie programu naprawczego.

Jak zaznacza Starosta Szczecinecki Krzysztof Lis, decyzja prezesa podyktowana była względami zdrowotnymi. Dodatkowo prezes wstępnie deklarował roczną współpracę. Umówiliśmy się, że prowadząc przedsięwzięcie będzie on już wprowadzał osobę, która w przypadku jego odejścia z marszu będzie mogła wejść do tego wszystkiego co jest związane z funkcjonowaniem Spółki PKS Szczecinek i tych niełatwych spraw i problemów. Od 4 miesięcy jest osoba z zewnątrz, która ma fachowe przygotowanie dotyczące zarządzania transportem publicznym - mówi Starosta Szczecinecki Krzysztof Lis i wyjawia, że nowym prezesem zostanie Paweł Ludwisiak pochodzący z Pabianic, który został już przedstawiony Radzie Nadzorczej odpowiedzialnej za powoływanie prezesa. W czwartek (14.06) natomiast odbędzie się zgromadzenie wspólników, w którym udział weźmie kandydat.