Ser bałtycki wytwarzany w Bobolicach produktem tradycyjnym

  • KW
  • 2017-09-20 10:48:12
Ser bałtycki wytwarzany w Bobolicach produktem tradycyjnym
  • Foto: UMiG Bobolice

Niepowtarzalny, a co najważniejsze niezmienny smak sera bałtyckiego, wytwarzanego od 44 lat został doceniony. Ser trafił na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 21 września na terenie Spółdzielni Mleczarskiej Mlekosz w Bobolicach wicemarszałek Jarosław Rzepa wręczy wnioskodawcy list gratulacyjny.

Ser bałtycki wytwarzany jest w Bobolicach przez Spółdzielnię Mleczarską MLEKOSZ. Jego główną bazę stanowi mleko krowie kupowane od rodzimych rolników, a niezbędnymi dodatkami są m.in. podpuszczka, sól oraz naturalny barwnik annato, otrzymywany z drzewa pochodzącego z Ameryki Południowej.

Produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 11 sierpnia 2017. Obecnie na ministerialnej liście znajdują się 42 produkty z województwa zachodniopomorskiego.

Dodaj komentarz

Aby kontynuować, proszę zaznaczyć pole poniżej: