Kuchnia Księcia Warcisława
120 min 3 osoby łatwy

Tradycyjny śledzik

Tradycyjny śledzik

Śledź jest rybą uwielbianą albo znienawidzoną. My podaliśmy go w trochę w innej formie. Jakiej? Przekonajcie się sami!

Składniki

  • 3 płaty śledzia
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Damian Leszczak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Namocz śledzia i odstaw na około 2 godziny. Wyjmij z wody i odstaw na sicie, żeby woda ociekła.

Krok 3

Pokrój jabłka w kulki lub w średnią kostkę.

Krok 4

Pokrój cebulę w piórka.

Krok 5

Do śmietany dodaj sól, pieprz do smaku i wymieszaj. Na talerzu połóż śledzia, na nim cebulę, a obok jabłka, całość udekoruj śmietaną. Żeby składniki dobrze się „przegryzły”, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na ok. 1h do lodówki.