Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby łatwy

Kutia

Kutia

Jeden z najsłodszych, a zarazem najpyszniejszych deserów świątecznych. Zachęcamy do wypróbowania!

Składniki

  • 200g maku
  • 300ml mleka
  • 50g rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • 1 granat

Autor

Karol Piotrowicz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Do mleka dodaj mak i gotuj go przez ok. 30 minut, aż będzie miękki.   

Krok 3

Zalej wrzącą wodą rodzynki. Odstaw na ok. 20 minut. Wylej wodę, a rodzynki dodaj do masy makowej.

Krok 4

Wymieszaj masę, jeżeli będzie niesłodka dodaj cukru.

Krok 5

Żeby kutia nie była zbyt słodka, można dodać kilka kwaśnych owoców, pokrojonych w kostkę lub paski.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?