Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby średni

Holenderskie kulki na zielonej łące z nutą cytryny

Holenderskie kulki na zielonej łące z nutą cytryny

Kulki mięsne są tradycyjną potrawą holenderską. Spróbujmy więc, czym rozpieszczają swoje podniebienia Holendrzy.

Składniki

  • 150g mięsa upieczonego
  • 1 jajko
  • 10g bułki tartej
  • 150g mix sałat
  • 15ml octu jabłkowego
  • 15ml oleju rzepakowego
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Autor

Damian Leszczak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Resztki mięsa pieczonego, po ostudzeniu, pokrój drobno. Dodaj 1/3 ilość białka z jaja. Całość wymieszaj.

Krok 3

Sporządź majonez z 5ml octu, żółtka, soku z limonki i skórki, oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

Przypraw sałaty pozostałą częścią octu, oleju, solą i pieprzem.

Krok 5

Z mięsa uformuj kulki, panieruj bułka tartą i je usmaż. Podaj na sałatach z majonezem.