Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Pomidorowa polewka w holenderskiej wersji

Pomidorowa polewka w holenderskiej wersji

Kochana i uwielbiana przez wielu pomidorówka w holenderskim wydaniu. Polecamy spróbować!

Składniki

  • 900ml wywaru drobiowego
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 300g włoszczyzny
  • 50ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia.
  • sól, pieprz, czosnek do smaku

Autor

Paweł Żurkowski

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Pokrój włoszczyznę w drobną kostkę.

Krok 3

Podsmaż na gorącym oleju, aż warzywa delikatnie się skarmelizują (zmienią barwę na lekko brązową).

Krok 4

Dodaj koncentrat i smaż przez ok. 5 minut.

Krok 5

Do wywaru dodaj warzywa z koncentratem, całość gotuj przez ok. 25 minut. Dodaj śmietanki i przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem drobno posiekanym.