Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Ulubiona strawa polskich pacholąt

Ulubiona strawa polskich pacholąt

Prezentujemy swój przepis na podstawowy obiad wielu polskich rodzin. 

Składniki

  • 900 g ziemniaków
  • 300g mięsa mielonego
  • 100ml oleju
  • 50g bułki suchej
  • 250g brokuł
  • 50g cebuli
  • 20g masła
  • 1 papryka
  • 100g bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Paweł Andres

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki. 

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj jajo, sól, pieprz. Można też dodać usmażonej cebuli oraz namoczoną bułkę. Całość wymieszaj do jednolitej konsystencji. Odstaw na ok. 20minut, aby „smaki” dobrze się połączyły.

Krok 3

Do wrzącej, osolonej wody dodaj brokuł. Gotuj do miękkości. Można dodać niewielką ilość cukru, aby wzmocnić barwę brokuł. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do wystygnięcia. Ułóż na talerzu, na pokrojonej w paski papryce.

Krok 4

Ugotuj ziemniaki we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź dodaj masło. Wymieszaj całość, tworząc puree.   

Krok 5

Z mięsa mielonego uformuj owalne kotlety, obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do złotego koloru.