Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Coś z fenkuła i cukinii dla szczęścia Hrabiny

Coś z fenkuła i cukinii dla szczęścia Hrabiny

Przepisy zostały przygotowane przez zwycięzców konkursu na ''Najlepszych Kuchmistrzów Grodu Warcisława'' z Gimnazjum w Okonku: Sara Jurkowska, Katarzyna Kuliś, Natalia Studniarz, Klaudia Karaś, Laura Karaś. Opiekun Beata Winiarska.  

Składniki

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 900 ml wywaru drobiowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
  • odrobina białego octu winnego

Autor

Martyna Pawlak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Fenkuł umyj. Odetnij łodygi od bulwy, zachowaj zielone kawałki do dekoracji. Pokrój bulwę w kostkę. Cukinię obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekaj. W rondelku rozpuść masło i podsmaż cebulę. Dodaj fenkuł i cukinię i smaż jeszcze przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Krok 3

Dodaj bulion drobiowy i gotuj jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż fenkuł będzie miękki.

Krok 4

Zupę zmiksuj. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody. Dopraw solą, pieprzem i curry.

Krok 5

Drobno posiekaj zieleninę z kopru włoskiego i udekoruj tym zupę przed podaniem.