Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby

Ni to deser, ni potrawa, a na stół się wszystkim nada!

Ni to deser, ni potrawa, a na stół się wszystkim nada!

Przepisy zostały przygotowane przez zwycięzców konkursu na ''Najlepszych Kuchmistrzów Grodu Warcisława'' z Gimnazjum w Okonku: Sara Jurkowska, Katarzyna Kuliś, Natalia Studniarz, Klaudia Karaś, Laura Karaś. Opiekun Beata Winiarska.  

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnek
  • 9 Jaj
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 pęczek koperku
  • 100g boczku parzonego
  • 100g szpinaku świeży
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 0,5 kg pieczarek
  • 100g sera żółtego
  • 3 kromki chleba gwdowskiego
  • 900g ziemniaków
  • 500ml wywaru drobiowego
  • 50g mąki
  • 20g cebuli
  • 150g marchewki najlepiej baby (mini marchewka).

Autor

Martyna Pawlak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Szpinak uduś na patelni i odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Białka z jajek wbij do miski, żółtka do szklanki. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie połącz ubitą pianę z mąką, żółtkami. Dolej 1/3 szklanki wody i wystygnięty szpinak. Wszystko zmiksuj. Tak przygotowane ciasto wlej do prostokątnej formy (40x25 cm) wyłożonej papierem posmarowanym tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 17 minut. Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę (chwyć za rogi papieru i wyłóż na ściereczkę). Zdejmij papier i odstaw, aby biszkopt wystygł.   

Krok 4

Upraż słonecznik. Następnie słonecznik i koper zmiażdż w moździerzu lub zmiksuj blenderem, dodając oliwę, pieprz i sól.

Krok 5

Na patelni podsmażamy pieczarki i boczek. Pozostawiamy do wystygnięcia. Farsz z pieczarek rozkładamy równomiernie po ostygniętym biszkopcie i posypujemy serem. Ostrożnie zawijamy roladkę. Masło utrzyj z czosnkiem i posmaruj kromki chleba. Piecz ok. 5 minut w temp 200°C. Gotowe grzanki przekrój wzdłuż ich przekątnych, na trójkąty.