Kuchnia Księcia Warcisława
20 min 3 osoby łatwy

Włoska słodycz dla dwórek

Włoska słodycz dla dwórek

Masz ochotę na pyszny deser? Polecamy coś prosto z Włoch - Panna cotta, czyli delikatny, bardzo prosty deser z ulubionym sosem i dodatkami. 

Składniki

  • 450ml śmietanki 30%
  • 10 łyżek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki żelatyny (lub zgodnie z zaleceniem producenta)

Autor

Paulina Rosa

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Zagotuj laskę wanilii w śmietance.

Krok 3

Dodaj 3 łyżki cukru, gotuj ciągle mieszając.

Krok 4

Dodaj żelatynę, gotuj ciągle mieszając. Następnie przelej do naczynek i schłodź do stężenia śmietanki.

Krok 5

Z 6 łyżek cukru i wody sporządź karmel. Usmaż wiśnie. Podaj z panna cotta.