Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Sałatka szlachcianki

Sałatka szlachcianki

Delikatna przystawka, a jakże zdrowa. Najlepiej, gdy jest zrobiona z sezonowych warzyw.

Składniki

  • 250g piersi z kurczaka
  • 250ml śmietanki
  • 0,5szt jaja
  • sól, pieprz do smaku
  • 150g mixu sałat 
  • 1 pomidor
  • 1 rzodkiewka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier do smaku

Autor

Klaudia Barnaś

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Zmiel pierś z kurczaka, dodaj jajo. Następnie zmiksuj w malakserze ze śmietanką, przypraw i znów wymieszaj.

Krok 2

Zawiń w folię spożywczą i gotuj w kąpieli wodnej w temp. 1300C przez ok. 30min. 

Krok 3

Wyjmij i ostudź.

Krok 4

Sałatę umyj, podziel na drobniejsze części. Pomidora zaparz, obierz i pokrój na pół plastry. Rzodkiewkę umyj pokrój na cienkie plasterki.

 

Krok 5

Na talerzu ułóż sałatę, polej sosem. Na sałatę ułóż pozostałe warzywa. Na koniec połóż mus z piersi z kurczaka.