Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Strączkowe kotlety w sosie o grzybowej nucie

Strączkowe kotlety w sosie o grzybowej nucie

Kuchnia staropolska zachęcała do spożywania warzyw strączkowych, zastępując ziemniaki. Dzisiaj zachęcamy do spróbowania fasoli w formie kotletów. 

Składniki

  • 400g fasoli białej
  • 100g szynki prasowanej
  • 100g sera żółtego
  • 100g bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 150g pieczarek
  • 50g cebuli (można bez)
  • 50g masła
  • 20g mąki pszennej
  • 250g brukselki

Autor

Daria Korzeniewska

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki. 

Krok 2

Fasolę oczyść i mocz w zimnej wodzie przez ok. 6 godzin. Następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Zmiksuj.   

Krok 3

Do masy fasolowej dodaj tarkowany ser i szynkę oraz jajko. Przypraw solą i pieprzem ewentualnie majerankiem. Uformuj kotlety, panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podaj z sosem

Krok 4

Na rozgrzanym maśle usmaż brukselkę.

Krok 5

Cebulę i pieczarki pokrój w paski, usmaż. Dodaj wodę, duś do zmięknięcia. Zrób zasmażkę II stopnia i dodaj do pieczarek, wymieszaj, zagotuj. Przypraw.