Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Bulwy nadziewane wieprzkiem na sałacie z sosem paprykowym

Bulwy nadziewane wieprzkiem na sałacie z sosem paprykowym

Przez niektórych ziemniaki są uważane za bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości kartofle zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka. Dlatego też prezentujemy kolejną odsłonę ziemniaka. 

 

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaki
  • 50ml śmietanki 30%
  • 200g mięsa mielonego
  • 100g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g rukoli
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Autor

Aleksandra Chojnacka

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Ostudź dodaj do mięsa mielonego. Dodaj jajko, sól, pieprz. Wymieszaj.

Krok 3

Ziemniaki przetnij na pół. Do środka włóż mięso mielone, posyp serem. Piecz w temperaturze 180oC przez ok. 45-50 minut.

Krok 4

Umytą paprykę włóż do piekarnika o temperaturze 180oC. Piecz aż skórka zacznie czarnieć. Ściągnij skórkę. Miąższ wraz ze śmietanką, solą i pieprzem zmiksuj. Podaj do ziemniaków.

Krok 5

Rukolę ułóż na talerzu. Połóż na nią jabłka pokrojone w paski. Polej oliwą.