Kuchnia Księcia Warcisława
120 min 3 osoby średni

Apeniński specjał na Książęcym Dworze

Apeniński specjał na Książęcym Dworze

Włoska potrawa lubiana przez małych i dużych. Możesz do niej dodać ulubione dodatki.

Składniki

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 250ml wody
  • 30g drożdży
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g oleju

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia oregano, cukier do smaku

Dodatki:

  • 200g pieczarek
  • 200g szynki
  • 300g sera żółtego

Autor

Aleksandra Chojnacka

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Sporządź ciasto. Uformuj w okrąg.

Krok 3

Sporządź sos z koncentratu, soli, pieprz, oregano, bazylii i drobno posikanego czosnku. Rozrzedź wodą (jeżeli sos jest za kwaśny – dodaj cukru).

Krok 4

Posmaruj ciasto sosem.

Krok 5

Wyłóż pozostałe składniki na pizze. Delikatnie przenieś na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piecz w temperaturze od 220 C do 250 C.