Kuchnia Księcia Warcisława
120 min 3 osoby średni

Bułki wedle receptury Kuchmistrza Tadeusza

Bułki wedle receptury Kuchmistrza Tadeusza

Bułeczki znane w szkole od ponad 15 lat.

Składniki

Ciasto:

  • 150g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 60ml wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 0,5 cebuli (lub więcej, według upodobania)
  • 1op. papryki słodkiej
  • 50ml oleju

Autor

Martyna Pawlak

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Pokrój cebulę w piórka lub kostkę, usmaż i ostudź.

Krok 3

Do mąki dodaj paprykę słodką. Przygotuj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Dodaj cebulę. Wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

 

Krok 5

Uformuj bułki o masie ok. 60g, odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180oC przez ok 20 – 30 min.