Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Racuchy z jabłkiem w malinowej okrasie

Racuchy z jabłkiem w malinowej okrasie

Kto nie pamięta z dzieciństwa smaku racuchów z jabłkami? 

Składniki

  • 150g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 80ml mleka
  • 20g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 20g masła
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 100g malin świeżych lub mrożonych.

Autor

Paweł Żurkowski

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki. 

Krok 2

Sporządź ciasto metodą rozczynową.

Krok 3

Pokrój jabłko, dodaj do ciasta.

Krok 4

Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 5

Na karmelu usmaż maliny. Zmiksuj, przetrzyj przez sito, dodaj cukru do smaku.