Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Szlachecka zupa krem „czerwono mi”

Szlachecka zupa krem „czerwono mi”

Przywrócimy smak soczewicy – trochę już zapomnianej w naszej kuchni.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 g soczewicy
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka kromek chleba wiejskiego gwdowskiego lub bagietki/bułki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz
  • kolendra lub natka do dekoracji
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Autor

Violetta Drętkiewicz

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, pokrojoną w kostkę.

Krok 3

Dodaj marchewkę, pokrojoną w dużą kostkę. Dodaj curry i smaż całość przez 5 minut cały czas mieszając. Zalej wywarem. Gotuj ok. 10 minut.

Krok 4

Dodaj pomidory i soczewicę. Gotuj ok. 25 minut, aż soczewica będzie miękka.

Krok 5

Całość zmiksuj. Przypraw.