Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby trudny

Książęca ryba z sosem holenderskim

Książęca ryba z sosem holenderskim

W herbie Szczecinka mamy jesiotra, tak więc należy przywrócić go na stoły naszych mieszczan.

Składniki

  • 300g jesiotra
  • 900g ziemniaków
  • 100g masła
  • 200g brukselki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos holenderski z chrzanem:

  • 100ml octu winnego
  • 3 jaja
  • 100g masła
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Paweł Andres

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Umyj jesiotra, usuń skórę, usuń ości. Przypraw solą, pieprzem, można użyć również soku z cytryny lub limonki.

Krok 3

Na maśle usmaż brukselkę. Sporządź sos holenderski (do miski wlej ocet, na parze zredukuj go do 1/3 objętości, dodaj jajka i szybko mieszaj. Kiedy zgęstnieje dodaj rozpuszczone masło, przypraw).

Krok 4

Ugotuj ziemniaki od wrzącej osolonej wody. Podaj z koperkiem.

Krok 5

Usmaż jesiotra z każdej strony na złoty kolor