Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Jaja wedle szkockiej receptury

Jaja wedle szkockiej receptury

Mielony z niespodzianką.

Składniki

  • 300g mięsa mielonego
  • 4 jaja
  • 50g cebuli
  • czosnek do smaku
  • 150g rukoli
  • 50ml oleju
  • sól, pieprz

Autor

Aleksandra Chojnacka

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki. 

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj pokrojoną i w kostkę i podsmażoną cebulę, pokrojony czosnek, jajo, sól, pieprz do smaku.

Krok 3

Ugotuj jaja na twardo (10 minut od momentu wrzenia). Ostudź, obierz ze skorupki.   

Krok 4

Uformuj masę mieloną w płaski kotlet, włóż do środka jajo (ewentualnie pół jajka). Uformuj kule.

Krok 5

Podsmaż na patelni, aż kotlet się zarumieni. Następnie włóż do pieca na 180oC na około 20 min. Ułóż na rukoli wymieszanej z oliwą.