Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Wielkanocna polewka na zakwasie

Wielkanocna polewka na zakwasie

Nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkiej Nocy bez żurku lub białego barszczu.

Składniki

  • 1l wody
  • 1 marchewka
  • 100g pora
  • 1 biała kiełbasa, może być dodatek 100g wędzonki (wędlina, boczek)
  • liść laurowy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g śmietany 18%
  • 100g kwasu
  • 100g mąki
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • natka pietruszki do ozdoby

Autor

Karolina Wałachowska

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Do zimnej wody włóż kiełbasę, wędzonkę, liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu. Po ugotowaniu kiełbasy dodaj marchewkę i por.

Krok 3

Przecedź wywar.

Krok 4

Pokrój wszystkie składniki (kiełbasę, marchewkę, jajo na twardo) w paski.

Krok 5

Do wywaru dodaj śmietanę wymieszaną z mąką oraz kwas. Przypraw czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.

 

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?