Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Wielkanocne wypieki książęcej kuchmistrzyni

Wielkanocne wypieki książęcej kuchmistrzyni

Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczpospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego babki rozpowszechniły się w krajach Europejskich. Wypiek świątecznych ciast w dawnej Polsce wymagał ścisłego przestrzegania przepisów i... dobrych rad doświadczonych gospodyń.  

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • dowolny aromat
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • kasza manna/bułka tarta/mąka do oprószenia formy

Autor

Justyna Nowak

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Do miski wbij jaja ze szczyptą soli.

Krok 3

Gdy masa w wyniku ubicia zbieleje, dodaj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu wlej cienkim strumieniem olej.

Krok 4

Następnie dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia, aromat.

Krok 5

Delikatnie wymieszaj. Dokładnie wymieszaną masę wlej do formy zostawiając ok. 1/4 masy. Do pozostałej części masy dodaj przesiane kakao, dokładnie wymieszaj i wlej na wierzch masy. Piec w temperaturze 180°C przez ok.50 minut. Po upieczeniu babkę można wykończyć cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.