Kuchnia Księcia Warcisława
120 min 3 osoby średni

Drożdżowa przekąska wojów

Drożdżowa przekąska wojów

Najlepszy do czerwonego barszczu.

Składniki

Ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 130 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

Farsz: 

  • 100 g kapusty kiszonej (najlepsza od naszych gospodyń)
  • 100 g pieczarek
  • 50 g cebuli
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Karolina Wałachowska

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebna składniki. 

Krok 2

Przygotuj nadzienie (kapustę ugotuj, ostudź, wyciśnij, przypuść przez maszynkę. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w piórka, usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki, cebulę i kapustę wymieszaj ze sobą, przypraw do smaku.)   

Krok 4

Podziel na równe części (po ok. 50g). Uformuj kulki, odstaw do wyrośnięcia. Rozwałkuj.

Krok 5

Do środka wyłóż farsz. Uformuj. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180oC przez około 20 – 30 min.