Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Strawa szlachetna i wytrawna

Strawa szlachetna i wytrawna

Łosoś jest jedną z najsmaczniejszych ryb. W naszej odsłonie, ze staropolskim sosem wiśniowym, chcieliśmy pokazać jak łatwo można wzbogacić smak tak szlachetnej ryby.

Składniki

  • 300g łososia
  • 250ml wina wiśniowego
  • (ewentualnie 100g wiśni i 250ml wody)
  • 300g ziemniaków
  • 100ml mleka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • Czosnek, sól, pieprz do smaku.
  • (można dodać) również chrzan i musztardę do smaku).
  • 3 szt. ogórka konserwowego

Autor

Paweł Andres

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Usuń skórę, podziel łososia na równe części, przypraw do smaku. Usmaż przed samym wydaniem.

Krok 3

Pokrój ogórek wzdłuż skrobką. Zwiń rulon.

Krok 4

Do wina dodaj cynamon, anyż, można dodać imbir i wiśnie. Gotuj, aż zredukujesz do 1/3 objętości.

Krok 5

Ugotowane ziemniaki wymieszaj z mlekiem, chrzanem, musztardą, solą i pieprzem. Całość zmiksuj.