Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Pieczarkowa strawa na czas oblężenia

Pieczarkowa strawa na czas oblężenia

Nie samym mięsem człowiek żyje, oto propozycja potrawy wegetariańskiej (dokładniej owowegetariańskiej) szczególnie przydatna, gdy gród był długo oblegany i brakowało jadła.

Składniki

  • 450g pieczarek
  • 100g cebuli
  • 6 ogórków konserwowych
  • 3 pomidory
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajo surowe
  • pietruszka natka do ozdoby
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 50g bułki tartej

Autor

Patryk Więcławski

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Pokrojone w paski pieczarki usmaż z cebulą.

Krok 3

Przepuść pieczarki usmażone z cebulą przez maszynkę z jajami ugotowanymi na twardo (można dodać koperek).

Krok 4

Do masy dodaj jajo, przypraw. Wyrób do jednolitej masy.

Krok 5

Uformuj, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.