Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Dworski wyciskacz łez

Dworski wyciskacz łez

Cebula jest zdrowa i może być też przepyszna, jeżeli będzie połączona z odpowiednimi dodatkami.

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 600 ml bulionu wołowego
  • chleb gwdowski
  • do posypania ser żółty
  • 3 łyżki masła
  • tymianek do smaku

Autor

Dorota Grill

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę, czosnek i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje.    

Krok 3

W międzyczasie można pokroić chleb gwdowski na małe i cienkie kromki, podpiec je 10 minut w piekarniku w 180°C.   

Krok 4

Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.   

Krok 5

Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?