Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby trudny

Dzik z Lasu Klasztornego według francuskiego zwyczaju

Dzik z Lasu Klasztornego według francuskiego zwyczaju

Dziczyzna jest mięsem, które przez wieki gościło na polskich stołach. Chciałbym zaproponować to mięso z domieszką Indii i Francji, przywracając smaki kuchni staropolskiej, gdzie przyprawy egzotyczne i kuchnia francuska były na porządku dziennym.

Składniki

  • 300g mięsa gulaszowego z dzika
  • 150ml wywaru mięsno warzywnego
  • 100g ogórek konserwowy
  • 150g pieczarki
  • 50g śmietany 18%
  • 100g papryki czerwonej
  • 50g cebuli
  • sól, pieprz, curry do smaku

Autor

Patryk Więcławski

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Usmaż mięso na oleju. Odstaw. 

Krok 3

Usmaż cebulę na złoty kolor, dodaj do niej połowę pieczarek.

Krok 4

Całość połącz ze sobą w garnku i dodaj wywar wraz z curry. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki i ogórki, gotuj do miękkości.