Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Książęce ptysie z pastą twarogowo - rybną

Książęce ptysie z pastą twarogowo - rybną

Ptysie zawsze kojarzą się nam z deserem, ale dzięki temu, że ciasto parzone jest neutralne, można je przygotować z nadzieniem słodkim lub słonym.

Składniki

  • 150g wędzonego halibuta (może być inna wędzona ryba)
  • 150g twarogu
  • 150g maki pszennej
  • 150ml wody
  • 100g margaryny
  • 4 jaja
  • sól, pieprz, koperek, papryka ostra do smaku

Autor

Beata Cyc

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. 

Krok 2

Do wody dodaj szczyptę soli i margarynę. Zagotuj, dodaj przesianą mąkę, szybko mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 3

Po ostudzeniu do temperatury ok. 700C dodawaj koperek i po 1 jajku i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

Wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem i piecz w temperaturze ok. 2200C ok. 20min. do uzyskania dwukrotnej wielkości i jasno brązowej barwy. Następnie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do ok. 1500C, piecz przez ok. 30min. Ostudź i przekrój na pół.

Krok 5

Do twarogu dodaj rybę i przyprawy. Całość wymieszaj (jeżeli masa będzie zbyt sucha dodaj śmietanę lub jogurt). Nadziej ptysie. Można podawać z oliwą smakową lub sosem vinegree.