Kuchnia Księcia Warcisława
127 min 3 osoby łatwy

Rosół z dyniowym smakiem

Rosół z dyniowym smakiem

Rosół z dynią zamiast makaronu – niepowtarzalny smak.

Składniki

  • 1 porcja rosołowa drobiowa
  • 1 porcja rosołowa wołowa
  • 300g włoszczyzny
  • 200g dyni piżmowej
  • 0,5 szt. koperku
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Jarosław Koń

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Gotuj porcje rosołowe na małym ogniu przez 2 godziny.

Krok 3

 Dodaj włoszczyzną do gotującego się wywaru. Gotuj razem przez następne 2 godziny.

Krok 4

 Obierz dynie ze skórki. Przetnij na pół. Wybierz pestki(można je wysuszyć i zjeść lub zasiać). Pozostałą część dyni pokrój w dużą kostkę.

Krok 5

Usmaż dynię na maśle lub oleju. Kostkę z dyni połóż do talerza, a rosół przelej do sosjerki. Podaj razem.