Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Prosta i tania w przygotowaniu zupa.

Składniki

  • 1l wywaru warzywnego
  • 200g włoszczyzny pokrojonej w paski (julienne)
  • 300g ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku.

Autor

Anna Markanicz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Umyj ziemniaki. Obierz cienko. Włóż ziemniaki do zimnej wody, aby nie ściemniały.

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę o wymiarach ok. 1cmx1cm.

Krok 4

Do wrzącego wywaru dodaj włoszczyznę i ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będę miękkie – ok. 20 minut.

Krok 5

Całość przypraw solą i  pieprzem.