Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby średni

Bitki z ryżem

Bitki z ryżem

Gulasz z łopatki z ogórkiem konserwowym – pyszności.

Składniki

  • 300g łopatki
  • 200g włoszczyzny w słupkach
  • 300ml wywaru lub wody
  • 150g ryżu
  • olej do smażenia.
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Paulina Fornal

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Łopatkę umyj, osusz. Rozbij tłuczkiem do mięsa.

Krok 3

Na rozgrzany olej połóż mięsa. Smaż ok. 10 minut z każdej strony.

Krok 4

Mięso przypraw. Dodaj włoszczyznę. Duś razem ok. 15 minut. Całość zalej wywarem. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa – ok. 60 minut.

Krok 5

Ugotuj ryż na sypko. Ryż podaj do bitek. Bardzo dobrym dodatkiem jest ogórek konserwowy.