Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Różane skrzydełka na miodzie z drahimskiej pasieki

Różane skrzydełka na miodzie z drahimskiej pasieki

Różane skrzydełka nie jedno przyjęcie zachwyciły, mogą być na ostro lub na słodko, z różnymi sosami lub bez nich.

Składniki

  • do 6 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • czosnek, sól, pieprz do smaku
  • miód drahimski do smaku.

Autor

Klaudia Barnaś

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Z umytych i oczyszczonych skrzydełek odetnij lotki, podziel, przetnij skrzydełko na pół. Delikatnie oddziel mięso od kości, pozostawiając łączenie na końcu. Obróć delikatnie mięso, powstanie coś podobnego do kwiatka z łodygą.

Krok 3

Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem (dla stworzenia wyraźniejszych smaków można użyć innych przypraw). Piecz przez ok. 20 minut w temp. 1800C.

Krok 4

Po wyjęciu z piekarnika każdą kość owiń folią aluminiową. Umożliwi to łatwe chwycenie skrzydełka.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z majonezem, drobno posiekanym czosnkiem, solą, papryką ostrą, pieprzem oraz miodem - najlepiej drahimskim.