Kuchnia Księcia Warcisława
120 min 3 osoby średni

Kapuśniak z boczkiem

Kapuśniak z boczkiem

Kapusta kiszona dzięki fermentacji mlekowej zawiera duże ilości bakterii kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za odporność naszego organizmu.

Składniki

  • 900ml wywaru jarskiego
  • 150g ziemniaków
  • 1 marchew
  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • 3 plasterki boczku
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Autor

Joanna Klimek

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyj marchewkę i ja obierz. Pokrój w plastry. Włóż do wrzącego wywaru. Gotuj do miękkości.

Krok 3

Umyte, obrane ziemniaki ugotuj w wywarze. (pamiętaj, aby ugotować je przed włożeniem kapusty kiszonej, ponieważ będą twarde).

Krok 4

Opłucz kapustę kiszoną. Dodaj do wywaru z ugotowanymi ziemniakami i marchewką. Gotuj do miękkości.

Krok 5

Usmaż boczek na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Usmażony podaj w zupie.