Kuchnia Księcia Warcisława
15 min 3 osoby łatwy

Kompot truskawkowy

Kompot truskawkowy

Kompot jak ze stołówki szkolnej.

Składniki

  • 200g truskawek,
  • 750ml wody,
  • cukier lub miód do smaku.

Autor

Paulina Fornal

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

 Umyj truskawki. Odetnij lub wyrwij szypułki. Nie wolno myć truskawek bez szypułek, ponieważ wypłuczesz składniki odżywcze.

Krok 3

Do gotującej wody dodaj cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru.

Krok 4

Do wody z cukrem (syropu) dodaj połowę umytych truskawki bez szypułek. Nie gotuj. Truskawki w kompocie muszą być w całości, a gotowanie może je zniszczyć. Odstaw w chłodne miejsce.

Krok 5

Z kompotu wyjmij truskawki do naczynia. Zalej je kompotem. Podaj schłodzony z listkiem mięty.