Kuchnia Księcia Warcisława
127 min 3 osoby średni

Rosół

Rosół

Rosół - zupa znana od wieków, której przypisuje się wiele wartości zdrowotnych. Sprawdźcie nasz przepis na to pyszne danie.

Składniki

  • 1l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 2 listki pora
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • 4szt. pieprzu ziarnistego czarnego
  • 1 porcja rosołowe lub 2 udka lub 0,5 kury można dodać 0,5kg wołowiny rosołowej.
  • sól, pieprz do smaku
  • 100g makaronu do rosołu

Autor

Magdalena Bzdawka

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Do zimnej wody włóż mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotuj na najmniejszym ogniu (tzw. mruganie) przez ok. 2 godziny.

Krok 3

Do wywaru mięsnego dodaj umyte i obrane warzywa. Można dodać cebulę podpaloną na ogniu (najlepiej w łupinie) oraz kawałek kapusty (uzyskamy lepszy smak). Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Po 1 godzinie dodaj trochę soli.

Krok 4

Po 5 – 6 godzinach (jak warzywa będą miękkie) przecedź rosół. Rosół przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta, podaj do rosołu.

Krok 5

Marchewkę pokrój w kostkę, połóż w talerzu na makaronie. Z pozostałych warzyw można zrobić sałatkę warzywną (zestaw 24), a z mięsa pasztet (zestaw 29).

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?