Kuchnia Księcia Warcisława
4 min 3 osoby łatwy

Suszony schab

Suszony schab

Suszenie mięsa było bardzo popularną metodą utrwalania żywności. Polecamy spróbować!

Składniki

  • schab w całości ok. 1 kg
  • 200g soli
  • 200g cukru
  • 0,5 opakowania bazylii

Autor

Joanna Klimek

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyty schab oczyść z błon. Włóż mięso do blaszki, posyp solą ok. 100g. Odstaw na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odlej soki, które się zebrały. Obróć mięso na drugą stronę i posyp je solą. Odstaw na 24 godziny do lodówki.

Krok 3

Odlej soki, które się zebrały. Posyp cukrem i postępuj identycznie jak z solą, czyli odstaw do lodówki na 24 godziny, odlej soki, obróć schab, posyp z drugiej strony.

Krok 4

Odlej soki, które się zebrały. Obsyp schab bazylią, tak aby się przykleił.

Krok 5

Przygotowany schab włóż do siatki do wędzenia lub pończochy, powieś w suchym i ciepłym miejscu. Mięso powinno być dobre po 3 tygodniach.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?