Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Kotlet mielony w słodkiej otoczce

Kotlet mielony w słodkiej otoczce

Sos karmelowy do mięsa? Nie jedna osoba pomyśli, że zwariowaliśmy, ale takie połączenie sprawia, że drób staje się smaczniejszy. Polecamy!

Składniki

  • 300g ziemniaków
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 jajko
  • 100g marchewki
  • 50g imbiru
  • 100g cukru
  • 100ml śmietanki
  • 1 łyżka chrzanu

Autor

Małgorzata Koń

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, starkowaną marchewkę i imbir.

Krok 3

Wyrób masę do jednolitej konsystencji. Uformuj owalne kotlety, smaż na rozgrzanym tłuszczu lub upiecz w piecu w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut.

Krok 4

Zrób karmel. Dodaj śmietanki, cały czas mieszając.

Krok 5

Do sosu dodaj chrzan, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Podaj do kotleta i ziemniaków.