Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Z czeskiej krainy na rodzime stoły

Z czeskiej krainy na rodzime stoły

Knedle, knedliczki najczęściej podawane ze śliwką. My proponujemy z jabłkiem i śmietaną.

Składniki

  • 300g ziemniaków
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 50g śmietany
  • 20g cukru z brzozy

Autor

Martyna Pawlak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyte, obrane ziemniaki ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.

Krok 3

Ziemniaki przepuść przez praskę lub przez maszynkę.

Krok 4

Do ziemniaków dodaj mąkę, jajo i szczyptę soli. Wyrób do jednolitej konsystencji. Wstaw na ogień wodę do gotowania knedli.

Krok 5

Z ciasta uformuj rulon. Podziel na części o długości ok. 5 cm.  Rozpłaszcz na dłoni. Na środku ułóż jabłko, sklej i uformuj kule. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minut od wypłynięcia. Podaj ze śmietaną i cukrem z brzozy.