Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Krem z bakłażana

Krem z bakłażana

Bakłażan i pomidorki – cudowne połączenie, sprawdźcie sami!

Składniki

  • 1l wywaru,
  • 2 bakłażany,
  • 4 pomidory bez skóry lub 12 szt. pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki śmietana,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Autor

Mariusz Wójtowicz

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki.

Krok 2

Umytego bakłażana pokrój w cząstki (dowolnie)

Krok 3

Do wrzącego wywaru dodaj bakłażana i pomidory. Gotuj do miękkości.

Krok 4

Całość zmiksuj. Przetrzyj przez sito.

Krok 5

Dodaj zahartowanej śmietany. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podaj z gałązką świeżego tymianku.