Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka

Szukasz pomysłu na szybki, syty i pyszny obiad? Proponujemy makaronową zapiekankę ze składników, które zazwyczaj każdy ma w domu.

Składniki

  • 300g makaronu penne (cięte rurki),
  • 100g sera żółtego,
  • 100g szynki,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki sosu chińskiego pikantnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Autor

Marta Piszcz

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki.

Krok 2

Do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju, dodaj makaron. Gotuj zgodnie ze wskazaniem producenta. Odcedź, ale nie przelewaj wodą (dzięki temu pozostałe składniki przykleją się do makaronu).

Krok 3

Pokrój szynkę w paski, umyte pieczarki w plastry, a cebulę w piórka.

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu usmaż w kolejności cebulę, pieczarki, szynkę. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj sos i wymieszaj masę.

Krok 5

Przełóż składniki z patelni i makaron do formy. Połóż ser na górę. Całość piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut.