Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby średni

Krokiety z pieczarkami i szynką

Krokiety z pieczarkami i szynką

Pyszne krokiety z mąki z ciecierzycy można podawać z barszczykiem lub zjeść bez dodatków. Smacznego!

Składniki

  • 150g mąki z cieciorki
  • 150ml mleka
  • 100ml wody
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 100g szynki
  • 150g pieczarek
  • jajko do panierki
  • 150g bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku

Autor

Sandra Banakowicz

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Do mleka dodaj 2 jaja oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj składniki, następnie dodaj przesianą mąkę z cieciorki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do całości dodaj wodę, wymieszaj i odstaw, aby składniki dobrze się wymieszały.

Krok 3

Na bardzo mocno rozgrzanej patelni usmaż naleśniki o złotym kolorze.

Krok 4

Umyte pieczarki pokrój w plastry, cebulę w piórka, a szynkę w paski. Całość usmaż, przypraw do smaku. Farsz ułóż na naleśniku i uformuj rulon zamknięty.

Krok 5

Uformowanego naleśnika obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor.