Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Pierogi z niespodzianką

Pierogi z niespodzianką

Żelazo jest głównym składnikiem czerwonych krwinek. Brak tego pierwiastka w organizmie może doprowadzić do anemii. Jednym z najbogatszych źródeł żelaza jest wątróbka, która wzbogacona warzywami i owocami dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Dzisiaj proponujemy Państwu pierogi z wątróbką.

Składniki

  • 300g wątróbki drobiowej
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 200g mąki pszennej
  • 100ml ciepłej wody
  • 2 jaja
  • 20g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Roksana Zoruk

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyj i oczyść wątróbkę. Usmaż na rozgrzanym tłuszczu (pamiętaj, aby jej nie solić, ponieważ wątróbka będzie twarda). Ostudź. Przepuść przez maszynkę lub zmiksuj.

Krok 3

Do wątróbki dodaj pokrojoną w kostkę i usmażoną cebulę oraz starkowane na grubych oczkach jabłko. Całość wymieszaj, dodaj jajo i bułkę tartą. Przypraw do smaku.

Krok 4

Z mąki, wody, szczypty soli i 1 jaja sporządź ciasto pierogowe. Przykryj ściereczką. Odstaw na 5 minut.

Krok 5

 Ciasto rozwałkuj do grubości ok. 2mm. Wytnij okręgi. Na środku ułóż farsz i uformuj pierogi. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Ilość wody powinna być taka, aby pierogi pływały swobodnie. Po wypłynięciu gotuj przez ok. 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, podaj z omstą z cebuli (usmażona cebula z olejem).