Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Pietruszkowy szał

Pietruszkowy szał

Bogata w witaminę C i karoten, o bardzo intensywnym zapachu i smaku - oto tylko kilka zalet natki pietruszki. Dzisiaj prezentujemy ją w formie zupy.

Składniki

  • 900ml wywaru
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 garść posiekanej pietruszki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Marta Piszcz

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyj, obierz ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Usmaż połowę ziemniaków na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru.

Krok 3

Dodaj część nieusmażonych ziemniaków do wrzącego wywaru i ugotuj do miękkości.

Krok 4

Pietruszkę umyj, osusz, pokrój drobno. Dodaj do zupy.

 

Krok 5

Całość zmiksuj. Dodaj zahartowanej śmietany. Podaj ze smażonymi ziemniakami i natką pietruszki.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?