Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby łatwy

Cordon blue

Cordon blue

Znudził Ci się zwykły schabowy? Przedstawiamy schabowy klasyk, jakim jest cordon blue.

Składniki

  • 300g schaby bez kości
  • 3 plasterki sera żółtego
  • 3 plasterki szynki
  • 900g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 150g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 300g brokuł

Autor

Roksana Zoruk

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyj schab, podziel na trzy równe kotlety. Rozbij mięso do grubości ok. 0,5cm. Przypraw solą i pieprzem, odstaw na ok. 20 minut, aby przyprawy się „przeżarły”.

Krok 3

 Połóż szynkę i ser na każdy z rozbitych schabów. Zwiń boki do środka, złóż kotlet na pół.

Krok 4

Przygotuj jajko, bułkę tartą do panierki. Dodatkowo można panierować w mące. Przygotowany kotlet obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.

Krok 5

Usmaż cordona na rozgrzanym tłuszczu. Cordon blue najlepiej pasuje ziemniakami oraz brokułem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?