Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby średni

Drożdżowy warkocz

Drożdżowy warkocz

Słodki warkocz drożdżowy – babciny deser, najlepszy z masłem lub domowymi powidłami.

Składniki

  • 200g mąki pszennej lub owsianej
  • 20g drożdży
  • 50g cukru lub miodu drahimskiego
  • 1 jajo
  • 50 ml mleka
  • 25g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Autor

Anna Linkiewicz

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Sporządź rozczyn i odstaw go na ok. 20 – 30 minut w ciepłe miejsce. Obsyp go mąką.

Krok 3

Kiedy rozczyn wyrośnie (delikatnie zapadnięty) dodaj pozostałe składniki oprócz masła. Po wyrobieniu ciasta odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut (obsyp mąką, żeby ciasto nie wyschło). Po wyrośnięciu dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Zabezpiecz mąką przed wysychaniem.

Krok 4

Podziel ciasto na 3 równe części. Uformuj „kulki”, a następnie „linki” o tej samej długości.

Krok 5

Ułóż 3 linki, sklejając je u góry. Uformuj warkocz. Ułóż na wyłożoną papierem blaszkę. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 200ºC.