Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet – palce lizać, spróbujcie sami!

Składniki

  • 1 pierś z kurczak
  • ½ jajka
  • 100g wątróbki
  • 1 mała cebula
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra

Autor

Anna Mikołajczyk

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

 Oczyść wątróbkę z błon. Podziel na mniejsze części. Oprósz mąką. Usmaż. Dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Ostudź.

Krok 3

Do wrzącej, osolonej wody włóż pierś z kurczaka. Gotuj przez ok. 30 min. do miękkości. Ostudź.

Krok 4

Wszystko przepuść przez maszynkę – przez małe oczka (sitko pasztetowe). Dodaj jajo, przyprawy. Całość wymieszaj do jednolitej konsystencji.

Krok 5

Masę wyłóż do nasmarowanych olejem i oprószonych mąką foremek. Foremki z masą włóż do pieca nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 40 minut.