Kuchnia Księcia Warcisława
127 min 3 osoby średni

Jesienny przysmak z książęcego ogrodu

Jesienny przysmak z książęcego ogrodu

Krem z dyni najbardziej smakuje z dodatkiem mleka kokosowego, oliwy z oliwek oraz posiekanych pistacji.

Składniki

  • 700 g dyni
  • 1 l bulionu wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1-2 ziemniaki
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka, curry
  • do polania: oliwa z oliwek, pestki dyni, uprażone płatki migdałowe lub pistacje

Autor

Łukasz Pilich

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Dokładnie oczyszczamy dynię z miąższu i obieramy ją ze skóry. Obrane ziemniaki oraz dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Obieramy i drobno siekamy cebulę, imbir oraz czosnek. W większym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła. Wrzucamy do podsmażenia posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.  

Krok 3

Po 5 minutach dodajemy startą dynię i krótko podsmażamy, następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

Krok 4

Wlewamy sok pomarańczowy i bulion wołowy. Gotujemy 20 minut aż dynia zmięknie.

Krok 5

Całość blendujemy na gładki, aksamitny krem. Dodajemy śmietankę kremówkę oraz przyprawy. Ponownie zagotowujemy.