Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Galantyna w malinowym towarzystwie

Galantyna w malinowym towarzystwie

Galantyna jest potrawą dietetyczną, najczęściej owiniętą w płat mięsa lub skór. My chcielibyśmy zaproponować jej łatwiejszą wersję.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ jajka
  • 100g malin
  • 20g cukru
  • sól, pieprz, papryka ostra

Autor

Sylwia Milc

Opiekun

Tadeusz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyj i oczyść pierś z błon. Zmiel na średnich lub drobnych oczkach maszynki.

Krok 3

Do masy dodaj jajko i przyprawy, całość wymieszaj. Można wzbogacić smak galantyny poprzez dodatek np. pieczarek usmażonych, papryk, omletu lub przypraw. Wyłóż masę na folię spożywczą i uformuj z niej rulon, masę można również ułożyć na czystą ściereczkę. Zwiąż końce nitką lub dratwą.

Krok 4

Włóż tak uformowaną masę do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez ok. 30 minut. Po wyjęciu odwiń i ostudź. Pokrój na mniejsze porcje.

Krok 5

Na zimną patelnię nasyp cukier. Sporządź karmel. Usmaż na karmelu maliny, aż rozmiękną. Przetrzyj przez sito. Przypraw solą, pieprzem i papryka ostrą. Podaj do galantyny.